Background

EKO­KAM­PAA­JAM­ME VINKIT KISSAN TURKIN HOITOON

HOIDA KISSAN TURKKIA SAVELLA. SE ON TEHOKAS JA LUON­NOL­LI­NEN VASTIKE TA­VAL­LI­SEL­LE SHAM­POOL­LE.

TURKKI ON TERVEEN KISSAN YLPEYS

Kaikki kissaeläimet hoitavat turkkiaan huolellisesti ja tunnollisesti. Likainen ja  tahmainen turkki ei pidätä lämpöä eikä suojaa kissaa ulkoisilta vaurioilta, kuten  auringonvalolta, kylmyydeltä tai toisen eläimen hyökkäykseltä. 

1632824629832_Siisti_turkki_on_kissan_ylpeys.jpg-me

Isot kissaeläimet, leijonista gepardeihin, hoitavat itse turkkinsa nuolemalla, sukimalla ja kirputtamalla. Myös hiekassa pyöriminen on turkinhoitoa. 


Hienojakoinen hiekka tai multa tarttuu jokaisen karvan ympärille ja tunkeutuu pohjavillan läpi iholle, tämä auttaa kissaeläimiä pitämään turkkinsa ilmavana. 


Mikäli turkkiin on tarttunut rasvaa  tai iho tuottaa liiaksi talia, imee hiekka tehokkaasti tämän itseensä. Kun kissa sitten pudistelee itseään, lähtee lika sekä mahdolliset loiset hiekan mukana pois.

1632827425659_Kaikki_kissat_hoitavat_turkkiaan_huolellisesti.jpg-me


KO­TI­KIS­SAN TUR­KIN­HOI­TO

Myös kotikissa hoitaa turkkiaan samalla huolellisuudella kuin isommat serkkunsa.  Ulkoilevat kissat kieriskelevät maassa silloin, kun havaitsevat jonkin hyvän tuoksun, haluavat itse jättää tuoksunsa tai kun haluavat turkkiinsa hieman “syvemmän  hoidon”. 


Sisäkissoilla tai ulkoaitauksessa ulkoilevilla kissoilla ei tätä mahdollisuutta ole, mutta useimmiten kissat pystyvät pitämään turkkinsa hyväkuntoisena ja kiiltävänä siitä  huolimatta

1632825760911_Kissa_kierii_hiekassa.jpg-me

HYVIN HOIDETTU TURKKI ON TERVEEN KISSAN YLPEYS

KISSAN TURKIN ONGELMAT JA SYYT

Joskus kissan turkki voi rasvoittua tai alkaa hilseillä voimakkaasti. Silloin on tärkeää, että omistaja reagoi asiaan ja selvittää miksi näin käy. 


Lämmin ja kuiva sisäilma talvella saattaa kuivattaa kissan ihon samalla tavoin kuin ihmisenkin. Tällöin ihosolukkoa irtoaa enemmän kuin normaalisti ja se jää pohjavillaan kiinni. Tämän seurauksena kissalle syntyy takkuja ja turkki näyttää tunkkaiselta ja harmaalta. 


Iho  saattaa myös alkaa tuottamaan enemmän talia kuin mikä on tarpeen ja turkki rasvoittuu. Yleisimmät syyt kissan turkin rasvoittumiseen ovat sairaus, jatkuva lääkitys, ylipaino tai korkea ikä, jolloin kissa ei kykene enää hoitamaan turkkiaan säännöllisesti.

1632826030296_Kissa_pesee_turkkiaan_2.jpg-me

KISSAN SHAM­POO­PE­SU

Markkinoilla on monia shampoita, millä voi kissansa pestä, mutta harva kissa pitää  vedestä ja tästä syystä pesuhetkestä voi muodostua kissalle hyvinkin traumaattinen. Lisäksi shampoot voivat sisältää voimakkaita kemikaaleja ja hajusteita jotka ärsyttävät ihon lisäksi myös hengitysteitä. 


Jos kissa nuolee itsensä kuivaksi, nämä  voimakkaat kemikaalit joutuvat kissan elimistöön.

LUON­NON­MU­KAI­NEN VAIH­TOEH­TO KE­MI­KAA­LEIL­LE - SAVI

Mikäli kissallesi tulee iho-ongelmia tai turkki on jatkuvasti tahmea, rasvainen ja  takkuisen tuntuinen, käänny eläinlääkärin puoleen. Jos turkki rasvoittuu siksi, että  kissa syö pitkäaikaista lääkettä tai on ylipainoinen, eikä pysty itse huolehtimaan  turkistaan, voit hoitaa kissan turkkia luonnonmukaisin keinoin - savella.


Savi on tehokas ja luonnollinen vaihtoehto shampoolle. Savessa on mineraalisuoloja ja hivenaineita, joita kasvit, eläimet ja ihminen  tarvitsevat. Eläimille savi toimii luonnossa myös vastamyrkkynä: se poistaa epäpuhtauksia, myrkkyjä ja säteilyä elimistöstä, iholta ja turkista.

1632827985189_kayta_kissasi_turkinhoitoon_savea.jpg-me

SAVI ON 100% LUON­NON­TUO­TE

Savi sisältää monia eri mineraaleja, jotka vaikuttavat sen ominaisuuksiin ja väriin.  Saven värikirjo on laaja, on mm. keltaista, ruskeaa, punaista, harmaata,  siniharmaata ja vihreänharmaata savea.  


Savesta käytetään termejä "fine grinded", hienoksi jauhettu, ja "coarse grinded",  karkeaksi jauhettu. Hienoksi jauhettu savi luovuttaa enemmän mineraalisuoloja ja  hivenaineita kuin karkeaksi jauhettu. Mitä hienojakoisemmaksi jauhettua savi on, sitä  paremmat ovat sen hoitavat ominaisuudet. 


Hoitosaven vaikutukset pähkinänkuoressa:

  • hidastaa ennenaikaista vanhenemista (imee itseensä vapaita radikaaleja,  luovuttaa mineraaleja ja hivenaineita) 
  • uudistaa kudosta 
  • tukee hermostoa, rytmistä järjestelmää ja aineenvaihduntaa  
  • tasapainottaa talineritystä 

NÄIN TEET SA­VI­HOI­DON JA HIL­SE­HAR­JAUK­SEN KIS­SAL­LE­SI

1. Aloita harjaamalla mahdolliset takut pois turkista. Mikäli takkuja on paljon, voit  joutua leikkaamaan niitä tai ajamaan ne pois koneella. 


2. Ripottele savea turkkiin niihin kohtiin, mihin tarvitsee, yleensä selkä on  rasvainen. Määrä riippuu kissan koosta sekä siitä, kuinka rasvainen turkki on,  noin 1-2 tl yleensä riittää. 


3. Hiero savi turkkiin. Kehu samalla kissaa miten hieno ja reipas hän on. Tämä  on sinun ja kissasi hellittelyhetki, nauttikaa molemmat! 


4. Anna saven vaikuttaa hetki, noin 5-10 minuuttia.


5. Aloita harjaus, seuraa miten kissasi reagoi ja kehu häntä. Harjaamisessa  menee tovi. Jos tässä vaiheessa alkaa hilsettä nousemaan pintaan, jatka harjaamista niin kauan kun kissa sitä vastaanottaa. 


Vaikka savea jäisikin turkkiin ja kissasi nuolee sen pois saaden saven elimistöönsä, siitä ei ole mitään haittaa, päinvastoin.


Hoitoa seuraavina päivinä hilsettä saattaa tulla melko paljon, mutta tämä on vaan hyvä asia, sillä se on kuollutta ihosolukkoa, joka on jäänyt pohjavillan alle. Jatka  harjausta joka päivä. Yleensä 2-3 päivän päästä turkki alkaa jälleen kiiltämään ja  rasvaisuus on hävinnyt. Kissasi nauttii, kun iho ei enää kutise ja samalla hän nauttii  saamastaan huomiosta.

1632829331445_hoida_kissan_turkkia_luonnonmukaisesti_savella.jpg-me

KUINKA USEIN SA­VI­HOI­DON VOI TEHDÄ?

Savihoitoa voi tehdä tarpeen mukaan, jopa parin viikon välein mikäli turkki on kovin  rasvoittuva. Yleensä kuitenkin riittää noin kuukauden välein tehtävä hoito. 


Mikäli kissa on raapinut itseään ja iho on rikkoutunut, voi savea huoletta laittaa  naarmuille ja pieniin haavoihin. Saven antimikrobisuuden ansiosta haavat eivät  pääse tulehtumaan, kun savi imee lian ja bakteerit itseensä.

1632829331298_tyytyvainen_kissa.jpg-me

MISTÄ SAVEA VOI OSTAA?

Savea voi ostaa luon­tais­tuo­te­kau­pois­ta sekä nettikaupoista. Varmista kuitenkin aina,  että ostamasi savi on varmasti puhdasta! Se ei saa sisältää muita raaka-aineita eikä  hajusteita! 


Alla olevasta linkistä pääset tutustumaan Rhassoul-saveen, jota ekokampaajamme  suosittelee. Kissan turkin hoidon lisäksi voit käyttää sitä myös omien hiustesi ja ihosi  hoitamiseen!


Rhassoul savijauhe hiuksille ja vartalon pesuun 

Aputassut_palveluksessa.png-me

Loviisan kissatalo, Ekokampaaja Maria Lempinen

Maria kuuluu kissatalon aktiiveihin ja toimii myös yhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana. 

Aina tarpeen vaatiessa suojissamme majailevat kissat saavat häneltä apua turkinhoidossa. Savihoidoista ovat meillä nauttineet mm. ylipainoiset kissat, jotka eivät ole enää ylettyneet pesemään kunnolla itseään.

Yh­teys­tie­dot

Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31

07945 KUGGOM, Loviisa


puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi

yhdistys@loviisankissatalo.fi


Vierailut kis­sa­ta­lol­la

Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä. 


Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen. 


© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.