Kissojen ruoka-aine allergiat

Jos kissan vatsa on usein löysällä tai iho kutisee, syy voi löytyä ruo­ka­ku­pis­ta. Kissan ruoka-ai­neal­ler­gioi­den sel­vit­tä­mi­nen vaatii usein sin­ni­käs­tä sa­la­po­lii­si­työ­tä.

Artikkelin jälkeen juttu Iris-kissan moninaisista ruoka-aineallergioista ja siitä, kuinka ne selätettiin. Pääset lukemaan jutun myös TÄSTÄ.

cat-2155606_1280.jpg-me

Ruoka-aineallergia syntyy, kun kissan elimistö alkaa pitää yhtä tai useampaa ruoan sisältämää ainetta haitallisena tunkeilijana. Yleensä allergian aiheuttaja on jokin proteiini. Elimistössä käynnistyy immuunivaste tuota ainetta vastaan. 


Oireet

Ruoka-aineallergian tyypilliset oireet kissoilla ovat erityisesti pään ja kaulan alueelle keskittyvä kutina, toistuvat iho- ja korvatulehdukset, ihon punoitus ja ruvet. Liiallinen nuoleminen voi myös olla merkki allergian aiheuttamasta kutinasta. 


Kissoilla esiintyy immuunivälitteistä ihosairautta nimeltä eosinofiilinen granulooma, jossa ihoon tai limakalvoille tulee haavaumia, punoittavia kohoumia tai alahuuleen turvotusta. Myös osa eosinofiilisistä granuloomista liittyy ruoka-aineallergoihin. Ruoka-aineallergiat voivat ilmetä iho-oireiden lisäksi ruo­an­su­la­tus­ka­na­va­oi­rei­na; oksenteluna ja ripulina. Osalla kissoista on sekä iho- että ruo­an­su­la­tus­ka­na­va­oi­rei­ta, osalla vain jompaa kumpaa.


Allergian aiheuttajat

Kissoilla yleisimmät ruoka-aineallergiaa aiheuttavat aineet ovat 

 • nauta
 • maitotuotteet
 • kala
 • muna ja kana

Ne ovat yleisiä siksi, että näitä ruoka-aineita käytetään paljon kissanruoissa. Kissa voi olla alleginen mille tahansa ruoka-aineelle, jota se on syönyt. Ja toisinpäin; kissa ei voi olla allerginen sellaiselle ruoka-aineelle, jota se ei ole koskaan aiemmin maistanut. 


Kissa voi olla allerginen myös viljalle tai vihanneksille, mutta vilja-allergia on kissoilla harvinaista. Pääosin allergiaoireet johtuvat jostakin ruoan proteiinilähteestä. Siten viljaton ruoka ei useinkaan helpota allergiaoireita. Glu­tee­niy­li­herk­kyyt­tä ei kissolla ole koskaan todettu.


Eläinruokien valmistajat markkinoivat joskus tuotteitaan hypoallergisina. Yhtäkään täysin hypoallergeenista ruokaa, joka ei voisi aiheuttaa allergiaa jollekin kissalle, ei kuitenkaan ole olemassa. Hypoallergeenisina markkinoidut eläinkauppojen kissanruoat sisältävät monesti useampaa kuin yhtä proteiinia ja hiilihydraattia. Eläinkauppojen ruoissa on myös usein jäämiä muistakin ruoka-aineista kuin mitä pakkausselosteessa mainitaan. Tästä johtuen al­ler­gia­diag­nos­tiik­ka tavallisilla marketti- tai eläinkaupparuoilla on yleensä mahdotonta.


Ruoka-aineallergian diagnosoiminen

Ruoka-aineallergia voidaan diagnosoida vain yhdellä ainoalla tavalla, ruo­ka­va­lio­ko­kei­lul­la. Verinäytteistä tehtäviä ruoka-aineallergiatestejä on olemassa, mutta ne eivät ole luotettavia. 


Ruokavaliokokeilua kutsutaan eli­mi­naa­tio­diee­tik­si, koska siinä ruokavaliosta poistetaan eli eliminoidaan kaikki mahdolliset allergian aiheuttajat. Eliminaatiodieetti voidaan toteuttaa joko yhdellä hydrolysoidulla ruoalla tai yhdellä uuden proteiinin ja uuden hiilihydraatin ruoalla.


Hydrolysoidussa ruoassa ainesosat on pilkottu eli hydrolysoitu niin pieniksi, ettei elimistö enää tunnista niitä. Siten esimerkiksi kanalle allerginen kissa ei yleensä saa oireita hydrolysodusta kanasta. Hydrolysoinnin aste vaihtelee eri ruokien välillä, toisissa ruoissa proteiinit on pilkottu pienemminksi kuin toisissa. Mitä pienemmiksi proteiinit on pilkottu, sitä epätodennäköisemmin ruoka aiheuttaa allergiaoireita. Tiukimmin hydrolysoitu ruoka markkinoilla on tällä hetkellä Royal Canin anallergenic. Sen vuoksi se on usein ensisijainen suositus eli­mi­naa­tio­dieet­tiin. 


Saatavilla olevia hydrolysoituja ruokia:

 • Royal Canin anallergenic
 • Hill’s z/d (löytyy myös säilykkeenä)
 • Royal Canin hypoallergenic
 • Purina HA hypoallergenic
 • Specific FDD-HY Food Allergy Management
 • Specific FOD-HY Allergen Management Plus
 • Virbac HPM Hypoallergy

Uuden proteiinin ja uuden hiilihydratin ruoassa ruoan koostumus valitaan siten, että se sisältää vain yhtä proteiinilähdettä ja yhtä hii­li­hy­draat­ti­läh­det­tä (tai ainoastaan yhtä proteiinilähdettä), jota kissa ei ole koskaan aikaisemmin syönyt. Näin ollen kissa ei ole voinut allergisoitua tuolle proteiinille tai hiilihydraatille. 


Valittua proteiinia/hiilihydraattia saa antaa kaikissa muodoissaan (kypsänä, raakana, valmisruokana, itse valmistettuna ruokana). Eri proteiineja tai hiilihydraatteja ei kuitenkaan saa sekoittaa, vaan koko testijakso pysytään yhdessä valitussa proteiinissa ja hiilihydraatissa. Riisiallergia on kissoilla harvinaista, joten muutamassa uuden proteiinin kuivaruoassa on proteiinin ohella riisiä. Esimerkkejä näistä ovat Trovetin lammas-riisi, peura-riisi ja kalkkuna-riisi. Trovetilta löytyy myös Unique protein -ruokia, jotka sisältävät vain yhtä proteiinilähdettä esim. lammasta, hevosta, kania, viiriäistä tai kalkkunaa. Monille allergisille kissoille ovat sopineet eli­mi­naa­tio­dieet­tiin myös Catz Finefood Purrrr monoproteiiniruoat.


On makuasia, kummalla ruokavaihtoehdolla eliminaatiodieetin aloittaa; hydrolysoidulla ruoalla vai uuden proteiinin ja uuden hiilihydraatin ruoalla. Yleensä suosittelen ensisijaiseksi vaihtoehdoksi Royal Canin anallergenicia, koska se on helppoa ja turvallista. Lähes kaikki hydrolysoidut ruoat ovat kuivaruokia (Hill’s z/d säilykettä lukuunottamatta), mikä voi vaikuttaa ruokavalion valintaan. Joillekin kissoille kuivaruoka ei maistu tai ei sovi terveyssyistä. Esimerkiksi virt­sa­tie­sai­rauk­siin tai ummetuksen taipuvaisille kissoille säilykeruoka voi olla parempi vaihtoehto. Mikäli ensiksi valittu ruoka osoittautuu toimimattomaksi, kokeillaan ainakin yhtä tai kahta muuta vaihtoehtoa.


Ruokakokeilun kesto

Valittua ruokaa syötetään ainoana ruokana 8-12 viikon ajan. Ruoan lisäksi saa antaa vain vettä. Kaikki muut ruoat ja herkut ovat kiellettyjä. Osa kissoista vastaa uuteen ruokavalioon muutamassa viikossa, osa vasta kuuden tai kahdeksan viikon kohdalla. Kannattaa olla kärsivällinen ja jatkaa kokeilu loppuun vaikka se ei heti tuntuisi auttavankaan.


Jos kissan oireet ovat eli­mi­naa­tio­dieet­ti­jak­son lopussa poissa, aloitetaan haastevaihe. Dieettiruoan ohella annetaan joka päivä kahden viikon ajan pieni määrä (noin teelusikallinen) kaikkia niitä ruokia, joita kissa on syönyt ennen eliminaation aloittamista. Jos oireet palaavat haastevaiheen aikana, voidaan tehdä ruoka-ai­neal­ler­gia­diag­noo­si. Elleivät oireet palaa, kyseessä ei ole ruoka-aineperäinen oireilu eikä ruokavaliota tarvitse jatkossa rajoittaa. Oireiden palatessa haastevaihe keskeytetään ja palataan takaisin eli­mi­naa­tio­dieet­tiin, kunnes tilanne taas rauhoittuu ja kissa on oireeton.


Jos ja kun ruoka-ai­neal­ler­gia­diag­noo­si on tehty, ryhdytään systemaattisesti selvittämään, mille ruoka-aineille kissa on allerginen. Se tapahtuu syöttämällä jotakin yksittäistä proteiinia pieni määrä (noin teelusikallinen) eli­mi­naa­tio­dieet­ti­ruo­an ohella joka päivä kahden viikon ajan. Ruoka-aineiden kokeilemisessa järjestys on vapaa, mutta yleensä kannattaa testata ainakin kana, sika, nauta, muna, maitotuotteet, kala, lammas, hevonen, riisi ja maissi – kaikki sellaiset ruoka-aineet, joita kissa voi elämässän kohdata muissa ruoissa. Kun tiedetään tarkasti mille ruoka-aineille kissa on allerginen, on ruokien valinta jatkossa helpompaa. Jos jokin yksittäinen ruoka-aine aiheuttaa oireilua, se jätetään heti pois, rauhoitetaan oireet eli­mi­naa­tio­dieet­ti­ruo­al­la ja kokeillaan vasta sitten seuraavaa ruoka-ainetta.


Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, allergisoitumista voi tapahtua koska vain ja aiemmin kissalle sopinut ruoka-aine voi myöhemmin muuttua sopimattomaksi ja oireita aiheuttavaksi.

Ruoka-aineallergian toteamiseen ei ole helppoa kiertotietä. Selvittely vaatii aikaa ja vaivaa. Dieettiruoka voi lisäksi olla huomattavasti tavallista kissanruokaa kalliimpaa. Kannattaa kuitenkin ajatella niin, että kyseessä on diagnostinen testi ja diagnostiikka maksaa aina jotakin. Edullisempaa – ja helpompaa sekä kissalle että omistajalle – on tutkia allergian mahdollisuus ajoissa kuin hoitaa jatkuvaa iho- ja kor­va­tu­leh­dus­kier­ret­tä. 


Jos allergian setviminen vaikuttaa monimutkaiselta ja epätoivoiselta suolta, se ei ole ihme, koska asia usein ON melko monimutkainen. Kannattaa pyytää apua eläinlääkäriltä. Yhdessä eläinlääkärin kanssa voitte laatia systemaattisen ja juuri kyseiselle kissalle sopivan hoitosuunnitelman, jolla lähteä allergia-asiaa selvittelemään.


Lähde: https://kissansilmin.com/2020/08/01/kissan-ruoka-aineallergia/

Iris_kissan_ruoka-aine_allergiat.png-me

Iris-kissan ruoka-ai­neal­ler­gioi­den sel­vit­tä­mi­nen vei aikaa ja vaati sisukasta sa­la­po­lii­si­työ­tä

Iriksen tarina olkoon roh­kai­su­na kaikille niille, jotka painivat kissan ruoka-ai­neal­ler­gioi­den kanssa. Asioiden sel­vit­te­ly vaatii aikaa ja vaivaa, mutta lop­pu­tu­los palkitsee mo­nin­ker­tai­ses­ti.

Pieni Iris-kissa saapui nykyisen omistajansa luo orpopentuna joulukuussa 2019. Kissa kärsi kovasta ripulista, joka hoidettiin eläinlääkärin suosituksesta Fibor-sirotteella kuntoon. Ensimmäisten rokotusten jälkeen Irikselle ilmaantui uusia oireita, hän alkoi yskiä ja pestä itseään jatkuvasti. Näiden lisäksi ilmaantui kutinaa, joka sai Iriksen raapimaan itseltään karvat pois otsalta, kaulalta ja korvien ympäriltä. Sanomattakin on selvää, että pieni kissa kärsi oireistaan todella paljon.


Tässä vaiheessa kävi varsin selväksi, että oli syytä epäillä jonkin sortin ruoka-allergiaa. Alkoi kuukausia kestänyt selvitystyö, jossa etsittiin epämukavan olon aiheuttajaa. Maito ja maitoproteiini -allergia oli helppo selvittää, koska Iris sai maidosta ja maitotuotteista ripulin. Muiden allergian aiheuttajien selvittäminen vaativatkin sitten perusteelllisempaa asiaan paneutumista.


Google oli ahkerassa käytössä ja kissaystäviltä kyseltiin neuvoja ja apua. Vähitellen Iriksen omistaja tuli siihen johtopäätökseen, että Iris kärsi todennäköisesti sekä kala- että gluteeniallergiasta. Fibor sirote, jota eläinlääkäri oli suositellut Iriksen ripulin hoitoon ,saattoi jopa olla syypää muiden oireiden ilmaantumiseen, sillä se sisälsi gluteenia.


Mahdollisen kala-allergian selvittämisen oletettiin olevan suhteellisen helppoa, mutta salapoliisihommiin päästiin tämänkin asian suhteen. Kävi ilmi, että yllättävän moneen märkä- ja kuivaruokaan oli lisätty kalaöljyä. Ruokien tuoteselosteiden lukemisesta tuli rutiinia. Päänvaivaa aiheuttivat kuitenkin merkinnät joissa kerrottiin tuotteiden sisältävän "kasviperäisiä tai lihaperäisiä sivutuotteita", mutta tarkempaa tietoa siitä, mitä nämä olivat, ei annettu.


Iriksen omistaja joutuikin ottamaan toistuvasti yhteyttä ruokien valmistajiin saadakseen selville ruokien todellisen sisällön. Hän haluaa korostaa saamaansa ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua. Valmistajat olivat aina valmiita auttamaan ja vastaamaan asiakasta askarruttaneisiin kysymyksiin. Tätä mahdollisuutta kannattaa ehdottomasti muistaa käyttää hyväkseen! Valmistajilla on tuotteistaan kuitenkin kaikista kattavimmat tiedot.


Pitkän etsinnän ja kokeilujen jälkeen Iriksellekin löytyi sopiva ruokavalio. Nykyään Iriksellä on käytössä Perfect Fit Sensitive kuivaruoka, joka ei sisällä kalaa, gluteenia eikä maitoa.  Märkäruoasta Irikselle sopii Kattovit Sensitive. Varsinaisen ruoan lisäksi myös Iriksen herkkuihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Iriksen emäntä vinkkaa kokeilemaan markkinoilla olevia pakastekuivattuja herkkuja.


Tänä päivänä Iris on tyytyväinen ja hyvin voiva tyttö. Hyväksi havaitusta ruokavaliosta pidetään tiukasti kiinni, sillä pienetkin lipsumiset saavat Iriksen allergiaoireet palaamaan. Tästä syystä perheessä asuvien sijaiskotikissojen ruokien maistelu on Irikseltä kielletty. Tosin joskus voi Iris olla emäntää nopeampi...


Yh­teys­tie­dot

Peikkomäentie 31 / Trollbackavägen 31

07945 KUGGOM, Loviisa


puh. 050 524 6985 / Ann-Sofi

yhdistys@loviisankissatalo.fi


Vierailut kis­sa­ta­lol­la

Kissatalo on avoinna vierailijoille vain erikseen sovittuna aikana. Jos haluat tulla käymään, ota meihin aina ensin yhteyttä. 


Myös loukkujen lainauksesta tulee sopia etukäteen. 


© Loviisan kissatalo. Kaikki oikeudet pidätetään.